Crossroad

Mia Olsson

På Nääs Konsthantverk, Galleri, presenterar Mia Olsson för första gången en utställning med textila verk färgade av naturliga färgämnen. Mia Olsson ställde sig frågan - Är det möjligt att ersätta syntetiska färger med naturliga utan att kompromissa med sin färgskala och färgernas intensitet? Färg - och därmed färgning är och har alltid varit en viktig del i hennes arbete.

Sedan många år arbetar Mia Olsson i en egen teknik, eller eget medium, av sisalfibrer och tack vare ett projektbidrag från Konstnärsnämnden har nu Mia Olsson under en period haft möjlighet att fördjupa sig än mer i denna process.

Materialet färgas, reds och sammanfogas genom att sys ihop på olika sätt. Av "fibermaterialet" formas sedan två- och tredimensionella verk. Arbetet är experimentellt. Att färga växtfibrer är komplicerat om man jämför med ull och silke som de flesta har erfarenhet av. Det krävs andra metoder, större mängd färgämne och tar avsevärt längre tid. Vissa färgämnen är mycket svårbemästrade.

Projektarbetet är sedan länge avslutat, men inte hennes arbete med att få en palett med naturliga färger istället för de snabbfärgade lättarbetade syntetiska färgerna. Mia Olsson står vid ett vägskäl/Crossroad därav namnet på utställningen.

Mia Olsson är utbildad på HDK och har en lång erfarenhet som lärare i färgning och materiallära på b.la HDK, HDK Steneby, Sätergläntan m.fl. Finns representerad i urval: Statens Konstråd, V.G. regionen, Dalarnas Landsting, Göteborgs Kommun, m.fl.

Vernissagekort (pdf 51kB)

CV (pdf 267kB)Vernissage
Lördag 14 november kl 12:00

Utställningen pågår
14 november 2020 - 10 januari 2021« Tillbaka  Bild: Mia Olsson

Bild: Mia Olsson

Bild: Mia Olsson

Bild: Mia Olsson

Bild: Mia Olsson