Annika Andersson /// textilkonst

Det är med stor glädje vi återigen presenterar textilkonstnären Annika Andersson i vårt galleri. Annika Andersson som är verksam på Nääs Konsthantverk är bosatt och verksam i Tollered. Hon har med nyfikenhet och lekfullhet undersökt olika teman vilket resulterat i en utställning som består av tre olika delar som var och en knyter an till tidigare arbeten.

Finnvävstapeter
Sina första ”tapetvåder” vävde Annika Andersson 2010, och hon har nu vävt ytterligare tre längder där hon i mönsterbilden arbetat med rapporterade mönster med infällda solitära former. I sin längtan efter att arbeta i större format har hon nu kombinerat sina handvävda ”tapeter” med modern digital tryckteknik. Annika vill med detta undersöka vad som händer med det konstnärliga uttrycket när två tekniker med så olika ”tidsperspektiv” förenas i ett verk, hur och om en bärande kommunikation kan uppstå som ger ett mervärde utöver det större formatet.

Återbruk
En aspekt av återbruk som Annika intresserat sig för under flera år är de ”tysta historieberättarna”. I sin ständigt växande samling av tygbitar, trådar och knappar, radar berättelserna upp sig. I utställningen visar hon en serie knappkartor som består av handvävda ”ark” i A4 storlek, arken är vävda i linnevarp med linnetrasor, på arken har hon upprepat och ordnat delar av sin knappsamling. Hur förändras upplevelsen av knappen när den ingår i en strukturerad helhet som inte är ett plagg? Jag har också arbetat med gamla militärkläder i ett fredsbevarande syfte. I utställningen ingår fem olika vadmalsjackor under rubriken ”klädd för kamp”.

Textila byggsatser
Till hemslöjdens jubileumsutställning på Liljevalchs konsthall 2012 skapade Annika en textil byggsats som bestod av 10 smala trasmattor som kan byggas ihop på olika sätt. Den här gången har hon arbetat med gamla filtar från försvaret. Hon har skurit ner filtarna i smalare remsor som hon färgat in på olika sätt för att därefter bygga ihop dom på nytt. Det går att bygga flera olika formationer av remsorna och just lekfullheten i att bjuda in publiken i verket är intressant och spännande.

Vernissagekort (pdf 52kB)Vernissage
Lördag 15 februari kl 12:00

Utställningen pågår
15 februari - 16 mars 2014« Tillbaka  Bild: Annika Andersson

Bild: Annika Andersson