Tor-Björn Adelgren /// trä

Bad Bunnies

Var går gränsen mellan det gulliga och det hemska? Det sötaste av det söta, en bunny, en liten kanin, sätts upp mot det kanske mest pirrande ordet i amerikansk populärkultur, ”bad”. Vi har Bad Santai>, nu får vi Bad Bunnies, det vackra odjuret, en varg i fårakläder, gullighetens monsterkvalitet. Hur mycket hemskare blir inte en fara som smugglas in genom något annat? Det vackra, en trojansk häst fylld med ångest och oro, drömmen går över i mardröm, det orörliga accelererar och blir okontrollerat.

Den listiga räven, den trofasta hunden, den sårbara kaninen, allt detta är föreställningar av närmast arketypisk kvalitet. Det är produkter av vår fantasi, inte helt taget ut luften, men inte heller en utfyllande beskrivning av verklighetens djurarter. Den onda kaninen är lika realistisk som den sexiga vampyren eller den målmedvetna zombien.

Tor-Björn Adelgrens kaninskulpturer är känsligt modellerade. De nästan sakrala gestalterna utstrålar ro och värdighet, lyssnade, mottagliga, melankoliska. Samtidigt har dom något oberäkneligt över sig, särskilt när dom ställs samman och målas i hotande färger, svart och rött, placeras i farkoster och situationer förbundet med fara och livets gränser: Explosion, inferno, färden över dödens älv.

Tor-Björn Adelgren född 1961 och uppvuxen i Karlstad, men bor och arbetar i Oslo. Han är utbildad vid Starens Kunsthøyskole i Oslo, Han har tidigare deltagit i grupputställningar i Norge Sverige och Tyskland. Detta är hans första separatutställning.

Texten är ett utdrag ur en text av Oda Bhar, författare och skribent.

Vernissagekort (pdf 52 kB)Vernissage
Lördag 1 maj kl 12.00

Utställningen pågår
1 maj - 25 maj 2010« Tillbaka